Sponge (A)
250g tepung pau (bukan tepung gandum) << beli kat kedai bakeri atau kedai biasa mungkin ada RM3.00 ½ kg
20g gula caster
11g yis kering<< mauripan 1 bungkus je 80 sen
125g air
Bahan (B)
250g tepung pau
100g gula caster
15g baking powder
5 g garam
30g shortening<< sikit jer…tapi tak jual sikit2…yg paling murah re-pack RM2.50
125g air
Inti - ikut citarasa -> secukupnya
Cara membuat:
Bahan A, campurkan semua bahan kering diikuti air kemudian uli sehingga sebati dan perap 1 jam.
Bahan B, dlm bekas lain campurkan bahan kering diikuti shortening dan akhir sekali air. Uli sehingga sebati dan rehatkan sekejap.
Selepas 1 jam doh A diperap, campurkan dgn bahan B dan uli sehingga licin lebih kurang 7 minit.
Perap 30 minit. Kemudian tumbukkan doh utk keluarkan angin dan timbangkan setiap bahagian seberat 50g. Masukkan inti dan biarkan naik selama 20 minit.
Kukus selama 7 -10 minit. Pastikan tudung pengukus dibalut kain supaya air wap tidak menitik ke atas pau. Enak dimakan panas2.
Tips:
250g tepung pau (bukan tepung gandum) << beli kat kedai bakeri atau kedai biasa mungkin ada RM3.00 ½ kg
20g gula caster
11g yis kering<< mauripan 1 bungkus je 80 sen
125g air
Bahan (B)
250g tepung pau
100g gula caster
15g baking powder
5 g garam
30g shortening<< sikit jer…tapi tak jual sikit2…yg paling murah re-pack RM2.50
125g air
Inti - ikut citarasa -> secukupnya
Cara membuat:
Bahan A, campurkan semua bahan kering diikuti air kemudian uli sehingga sebati dan perap 1 jam.
Bahan B, dlm bekas lain campurkan bahan kering diikuti shortening dan akhir sekali air. Uli sehingga sebati dan rehatkan sekejap.
Selepas 1 jam doh A diperap, campurkan dgn bahan B dan uli sehingga licin lebih kurang 7 minit.
Perap 30 minit. Kemudian tumbukkan doh utk keluarkan angin dan timbangkan setiap bahagian seberat 50g. Masukkan inti dan biarkan naik selama 20 minit.
Kukus selama 7 -10 minit. Pastikan tudung pengukus dibalut kain supaya air wap tidak menitik ke atas pau. Enak dimakan panas2.
Tips:
Untuk mengukus pau, pastikan air di dalam pengukus sudah berwap ketika memasukkan loyang berisi pau.
Harus diingat bahawa pau mesti diletak dalam jarak lima hingga enam sentimeter setelah diisi dengan inti.
Pau hendaklah dikukus sebaik sahaja ia kembang. Jika pau berinti yang sudah kembang dibiar terlalu lama pada suhu bilik, ia akan mengecut selepas dikukus.
* aku pn xtry lg resepi nie..just nk clearkn email..xtau mne nk ltk..aku tepek la kt sini.huhuhu
No comments:
Post a Comment